Музеен Комплекс Васил Левски

Музейният компленс се намира в село Отец Паисиево и представлява реставрирана възрожденска къща, в която има запазена стая със скривалище зад фалшива двойна стена. Зад нея навремето се е криел Апостола на Свободата при посещенията си в революционния комитет в селото, който се помещавал в съседната къща когато имало хайки на заптиетата.

Собственичката на къщата - далечна наследничка на Васил Левски желае да рестврира къщата в оригиналния и вид и да експонира стаята-скривалище. Задачата пред архитектите е да реконструират порутените околни пристройки в малък частен исторически и етнографски музей със зала за презентации, малка винарна и допълнителна пристройка на възрожденската къща, която да помещава съвременна кухня и столова. Специална витрина в залата експонира вратата към съседната къща през която Левски е бягал за да скрие в скривалището. Музеят помещава и частната сбирка от етнографски артефакти на собствениците. Целта на проектантите е ясно да разграничат "ново" от "старо" като едновременно впишат ненатрапчиво двете нови постройки в историческата архитектурна среда без да репликират буквално възрожденския стил.

ПОДОБНИ ПРОЕКТИ

Музеен Комплекс Васил Левски
SRP Супермаркет/Ресторант/Кафе
SRP Детска градина