Boyana Apartment

The 240 m2 apartment is situated on a top floor of a new apartment building with a panoramic view of Vitosha mountain. A long corridor leads from the entry lobby to the main living/dining/open kitchen area. A number of closets are built-in in the custom millwork cladding along the service walls of the corridors: walk-in shoe closet, space for guest clothes and panels for the electric system and home automation as well as two concealed doors to the master bedroom and guest bathroom. The rhythm of the dark oak frames along the corridor makes it visually shorter than it is in reality. The same approach is used on the walk-thru closet of the husband – an entry to the master bedroom.

The warm grey color of the custom Nanovitsa stone wall cladding serves as the predominant subdued color in the living area. The matching grey tones of the walls and furniture are a neutral background for the crystal Barovier&Toso chandelier and the bronze custom details – screen and light fixtures as well as the two orange and yellow arm chairs by Porada. The art by Yoanna Dertleva /three-piece composition of bronze paint tubes/ and Victoria Petrova /abstract decomposition of a Toyota engine/ are selected by the architects to blend seamlessly in the living area. Custom metal furniture line – Harmonica was designed for the project:

  • Screen – the vertical trellis by the bar
  • Totem – the black steel column next to the terrace folding door
  • Credenza – white console table with concealed drawers facing the entry door – with art by Kamen Starchev above
  • Harmonica Shelving Unit – a bookcase with removable cantilevered shelves in the study The master bedroom has two walk-in closets for the husband and wife. The one for the wife can be screened by Rimadesio sliding glass door. The project brief asked two separate bathrooms for the two inhabitants. The wife’s bath is adjacent to the master bedroom and doesn’t have a window. One of its walls is floor-to-ceiling backlit frosted glass that transmits natural light coming thru the study. The glass wall continues round the corner. Thus the back-lit glass cube seen from the study is both a visual accent and a luminous background to the sculptural Harmonica Shelving Unit. The two bathrooms intentionally have different styling, colors and materiality: Her bathroom is all white – clad in white ceramic tiles DOT by KALE His bathroom is clad in stone – Petra Cardosa visually warmed-up by the geometric wardrobe in oak veneer. All installations and lighting are concealed in the built-in furniture or the drywall ceiling. The only exception are the sculptural pendants – the Murano glass chandelier by Barovier&Toso above the seating area and the ones by Vistosi – at the bar and in the master bedroom.

RELATED PROJECTS

BREO Penthouse
Art Collector's Apartment
Young Lady's Apartment